Istoria inelului de logodna
Home BlogMariajIstoria inelului de logodna

Istoria inelului de logodna

8 decembrie 2013 Mariaj

Primul inel de logodna dateaza din vremea Arhiducelui Maximilian al Austriei, acesta cand a cerut-o in casatorie pe Maria de Burgundia, i-a oferit un inel realizat din cateva piese din diamante in forma literei ”M”.

Preistorie: Omul Cavernelor impletea corzi din iarba in jurul incheieturilor, gleznelor si taliei alesei sale, pentru a aduce spiritul ei sub controlul sau.

2800 I.Hr: Egiptenii erau ingropati purtand inele de argint sau de aur pe al treilea deget al mainii stangi, considerandu-se ca in asa mod erau conectati direct catre inima vena amoris (vena dragostei).

Secolul al 2-lea I.Hr.: Mirele ii oferea miresei la inceput un inel de aur pe perioada ceremoniei si la evenimente speciale, apoi un inel de argint ce era purtat acasa, semnificand un acord legal prin care ea recunoastea ca apartine sotului.

Secolul 1 I.Hr: Inelele Puzzle au aparut pentru prima oara in Asia, unde sutanii si seicii le foseau pentru a eticheta pe fiecare din sotiile sale.

1217: Un episcop de Salisbury propune ca inelul sa reprezinte o cerere oficiala in casatorie.

1456: Biblia lui T Gutenberg este publicata. Nu exista nici o mentiune cu referire la inelul de logodna sau de casatorie.Nici in aceasta biblie, nici in alta editie.

1477: Inelul de logodna dateaza pentru prima oara in cadrul ceremoniei de logodna dintre arhiducele Maximilian al Austriei cu Maria de Burgundia, acesta oferindu-i logodnicei sale un inel confectionat din piese fine de diamante in forma literei ”M”

1700: Inele de argint, numite inele de poezii, gravate cu cuvinte pline de savoare erau in voga in acele vremuri. In jurul Oceanului Antlantic, puritanii ofereau logodnicelor sale degetare ce erau folosite in loc de inele, ce erau considerate a fi niste zorzoane.

1800:Oamenii pasionali din perioada Victoriana confectionau bijuterii din par, utilizand ulterior pietre pretioase pentru a scrie numele sau cuvinte de dragoste, cum ar fi Draga mea, inel ce era finalizat cu piese din diamante, smarald, ametist, rubin.

1867: Diamantele au fost descoperite in Colonia Cape (regiune din Africa de Sud)acest moment, marcand un trend ascedent de achizitii de diamante in lume.

1880: Cecil Rhodes, ce sosise in Africa de Sud in 1873, fondeaza compania DeBeeRS Mining impreuna cu alti investitori. Timp de o decada, acesta va controla 90 % din productia globala de diamante.

1886: Tiffany and Co introduce ”Tiffany setting,” o furca structurata in 6, destinata pentru pentru a maximiza stralucirea si farmecul diamantului.

1890: Inelele de nunta accesibile si inelele de logodna cu diamante apar in cataloagele de comanada prin posta cum ar fi Sears and Roebuck.

1918: Cartier a creat un inel Trinitate, o combinatie intre aur (dragoste), alb (prietenie) si galben auriu (fidelitate), unul pentru Jean Cocteau ce i-a fost oferit iubitei sale Raymond Radiguet.Este un inel traditional si astazi in Franta.

1920:Producatorii si bijuterierii incearca sa lanseze un concept al unui inel de logodna pentru barbati, idee ce s-a scufundat ca un balon de plumb. 1940: Inelele de logodna devin foarte populare in majoritatea magazinelor de bijuterii.

1944: Un preot catolic a solicitat Asociatii Ecleziastice daca este posibil sa oficieze o ceremonie de nunta cu duble inele, pentru ca conform traditiei, doar inelul miresei era binecuvantat.Astfel s-a initiat o noua traditie.

1946: Humphrey Bogart a decis sa poarte un inel de casatorie pentru cea de-a cincea casatorie si ultima cu Lauren Bacall.

1950: Breakfast at Tiffany’s a fost publicat.. In nuvela Truman Capote, Tiffany’s graveaza un inel ce concureaza si depaseste inelul de logodna al lui Holly .

1978: Ca urmare a divortului de Richard Burton, Liz Taylor si-a expus spre vanzare inelul cu diamante de 69 de karate pentru a obtine fonduri pentru spitalul din Botswana.

2000: A fost creat Consiliul Mondial al Diamantelor pentru a dezvolta si preveni exploatarea diamantelor in scopuri ilicite cum ar fi razboaiele si alte actiuni inumane.

2001: Brad Pitt a actionat Dalmani International, companie ce a confectionat inelul de logodna oferit lui Jeniffer Aniston.Pitt a spus ca inelul a avut un design special si unic, compania insa a vandut cateva exemplare de acest fel.

2002: Conform unui studio, unul din trei cupluri ce cumpara diamante, cheltuie cel putin doua salarii pentru un astfel de inel.

2003: Wal-Mart a introdus un brand de diamante numit ”Keepsake”, care conform estimarilor anuale a devenit unul din lideri la capitolul vanzarilor de diamante.

Autor:Elena Toma